Jak zwykle okazałam się gapą do kwadratu. Okazuje się że na końcu ksiazki znajduje się oryginalny przepis na
SERNIK Z WIŚNIAMI *
Składniki:
PODSTAWA
tłuszcz roślinny do wysmarowania blachy
125 g biszkoptów imbirowych
65 g masła
WARSTWA ŚRODKOWA
nasiona z jednego strąka wanilii
75 ml średniotłustego mleka
500 g chudego jogurtu
100 g cukru żelującego
drobno starta skórka i sok z trzech cytryn
4 listki lub jedna torebka żelatyny namoczonej w zimnej wodzie
140 ml. śmietany - ubitej
PRZYBRANIE
puszka drylowanych lub plasterkowanych wiśni
2 listki żelatyny namoczonej w zimnej wodzie
Sposób przyrządzenia:
1. Zgniesć biszkopty i dobrze je utrzeć z roztopionym masłem ,nasmarować tortownicę o średnicy ok 25 cm ,wylepić dno przygotowaną masą i schłodzić przynajmniej przez 10 minut.
2. Zagotowac mleko z nasionami wanillii , dodać żelatynę i cukier żelujący.Ubić mikserem wraz z jogurtem i śmietaną ,dodać skórkę i sok z cytryny,jeszcze chwilę ubijać.
3. Wylać masę mleczną na biszkoptowy podkład i chłodzić przez godzinę lub do jej zastygnięcia.
4.Zmiksować wiśnie, w razie potrzeby dodać cukru,zagotować w rondelku łyżkę wody,rozpuścić w niej namoczoną żelatynę, wymieszać z wiśniami ,wylać na zastygnięty sernik i chłodzić przez 2 - 3 godziny,aż całkiem stężeje.
5.Wyjąć sernik z tortownicy na paterę,podawać z odrobiną musu waniliowego.
Oto jak działa wyobraznia przy czytaniu, podejrzewam że gdyby każdego czytelnika poprosić o wybranie przepisu na wspomniany w powieści sernik, wśród wszelkich możliwych serników z wisniami, każdy wybrałby inny.Górą wyobraznia,górą różnorodność. Dzięki temu mam dwa ciekawe przepisy zamiast jednego i to jak bardzo się różniące :-)
SMACZNEGO !
* Przepis z ksiażki "Herbaciarnia pod Morwami" Sharon Owens autorem przepisu jest zaś Neven Maguire szef kuchni w "Open Haus" RTE
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz