wtorek, 29 maja 2012

Oryginalny sernik z wiśniami, z Herbaciarni pod Morwami

   Jak zwykle okazałam się gapą do kwadratu. Okazuje się że na końcu ksiazki znajduje się oryginalny przepis na

       SERNIK Z WIŚNIAMI *

  Składniki:

     PODSTAWA

  tłuszcz roślinny do wysmarowania blachy
  125 g biszkoptów imbirowych
  65 g masła


    WARSTWA ŚRODKOWA

  nasiona z jednego strąka wanilii
  75 ml średniotłustego mleka
  500 g chudego jogurtu
  100 g cukru żelującego
  drobno starta skórka i sok z trzech cytryn
  4 listki lub jedna torebka żelatyny  namoczonej w zimnej wodzie
  140 ml. śmietany - ubitej
 

   PRZYBRANIE

puszka drylowanych lub plasterkowanych wiśni
2 listki żelatyny namoczonej w zimnej wodzie

   Sposób przyrządzenia:

   1. Zgniesć biszkopty i dobrze je utrzeć z roztopionym masłem ,nasmarować tortownicę o średnicy ok 25 cm ,wylepić dno przygotowaną masą i schłodzić przynajmniej przez 10 minut.

  2. Zagotowac mleko z nasionami wanillii , dodać żelatynę i cukier żelujący.Ubić mikserem wraz z jogurtem i śmietaną ,dodać skórkę i sok z cytryny,jeszcze chwilę ubijać.

 3. Wylać masę mleczną na biszkoptowy podkład i chłodzić przez godzinę lub do jej zastygnięcia.

 4.Zmiksować wiśnie, w razie potrzeby dodać cukru,zagotować w rondelku łyżkę wody,rozpuścić w niej namoczoną żelatynę, wymieszać z wiśniami ,wylać na zastygnięty sernik i chłodzić przez 2 - 3 godziny,aż całkiem stężeje.

 5.Wyjąć sernik z tortownicy na paterę,podawać z odrobiną musu waniliowego.


  Oto jak działa wyobraznia przy czytaniu, podejrzewam że gdyby każdego czytelnika poprosić o wybranie przepisu na wspomniany w powieści sernik, wśród wszelkich możliwych serników z wisniami, każdy wybrałby inny.Górą wyobraznia,górą różnorodność. Dzięki temu mam dwa ciekawe przepisy zamiast jednego i to jak bardzo się różniące :-) 

             SMACZNEGO !

  * Przepis z ksiażki "Herbaciarnia pod Morwami" Sharon Owens autorem przepisu jest zaś Neven Maguire szef kuchni w "Open Haus" RTE
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz